Ensiksi on hyvä miettiä:

  • millaisesta koirasta olet kiinnostunut?
  • kuinka pennun kanssa on aikaa osallistua koulutuksiin ja harrastuksiin?
  • onko tuleva pentu uros vai narttu?
  • onko värillä merkitystä?

Koska labradori on aktiivinen, kohtalaisen suurikokoinen koira, vaatii tuleva pentu koulutusta ja rodulle ominaista aktiivista toimintaa läpi ikänsä – labradorinnoutaja ei näin ollen sovi pelkäksi halinalleksi tai lasten leikkikaveriksi. Ennen yhteydenottoa on hyvä tutustua rodulle tyypillisiin harrastuksiin ja koulutustarjontaan. Esimerkiksi kotonamme asuvat Odorosas-koirat ovat jäljestämisvalioita ja innostuneita näyttelyissä kävijöitä. Erilaisia rodulle sopivia harrastusmuotoja on nykyään monenlaisia – niistä on helppo valita itselle sopivia lajeja. Odorosas-pennuille järjestetään tapaamisia 12-viikkoisesta alkaen. Näillä treffeillä on myös tilaisuus tutustua pienimuotoisesti metsästys-, jäljestämis ja näyttelyharrastuksiin.

Omista koiristamme on helppo saada tietoa selailemalla Odorosas-sivuja ja tutustumalla Kennelliiton ylläpitämään Koiranet-jalostustietokantaan. Tietojärjestelmässä on nähtävillä koirakohtaisia terveys- ja harrastustuloksia. Tilastoja eri suvuista on kerätty jo useamman vuosikymmenen ajan.

Odorosas-pentujen vanhemmiksi pyrin käyttämään mahdollisimman terveitä vanhempia. Näin ollen lonkkien, kyynärien ja silmien tulee olla terveet, eikä jalostukseen niin ikään voi valita allergisia, tai muuten sairaita koiria. Lopputuloksesta ei kuitenkaan voi olla varma, kun kysymyksessä on noin 20 000:n geenin yhdistelmä – myös hyväraajaiset ja terveet vanhemmat voivat näin ollen saada nivelrikkoisia tai allergisia jälkeläisiä. Tällä hetkellä on jalostuksen tueksi saatavilla myös yhden geenin sairauksien selvittämiseksi erilaisia testejä, kuten PRCD PRA-, CNM-, HNPK-EIC ja MFD/SD2 – testit. Näiden sairauksien poissulkeminen on helppoa, kun valitsee jalostukseen sellaisia vanhempia, että korkeintaan vain toinen vanhemmista kantaa kyseistä sairautta. Näiden sairauksien kantamisesta ei ole minkäänlaista terveyshaittaa koiralle – kyseinen sairaus voi ilmetä vasta sitten, kun geeni on tullut kummaltakin vanhemmalta. Kannammehan me suomalaisetkin keskimäärin viittä eri sairausgeeniä täysin tietämättämme.

Pennut kasvavat kotonamme emonsa ja muiden koiriemme hoivissa ja ne luovutetaan rekisteröityinä, mikrosirutettuina, madotettuina sekä eläinlääkärin tarkistamina.

Myyn pennut vain henkilöille, jotka lupaavat tutkituttaa koiransa perinnöllisten vikojen ja sairauksien (lonkat, kyynärät ja silmät) osalta sekä ottaa vakuutuksen vähintään pennun ensimmäiseksi elinvuodeksi. Etsin pennuille ensisijaisesti perheitä, joissa ollaan kiinnostuneita rodulle tyypillisistä harrastusmuodoista, esimerkiksi jäljestämisestä tai metsästyskokeista. Sterilisaatioon, jonka tarkoitusperänä ei ole koiran akuutti terveydenhoito suhtaudun kielteisesti. Pyrin järjestämään koko pentueelle yhteisen lonkka-, kyynär- ja silmätarkastusajan noin vuoden iässä. Näihin ryhmätutkimuksiin Espooseen on usein saavuttu kauempaakin. Hinta on ollut viime vuosina hieman alle 250 euroa sisältäen Kennelliiton lausuntomaksun. Tutkimustulokset antavat tärkeää tietoa omistajalle, joka voi ottaa huomioon koiransa nivelten terveyden tulevaisuutta ajatellen. Tutkimukset tukevat tietenkin myös kasvatustoimintaa ja auttavat kasvattajaa jalostusvalinnoissaan.

Mikäli olet kiinnostunut hankkimaan Odorosas-pennun, niin paras tapa on lähettää aluksi sähköpostia ja kertoa, minkälaisia toiveita on koiran suhteen ja minkälaiseen perheeseen Odorosas-pentu olisi tarkoitus hankkia. Toki voi myös heti soittaa. Tekstiviesteihin ei minulla valitettavasti ole kuitenkaan aikaa vastailla.

Kun pennut ovat syntyneet, otan sitten kaikkiin pennun kyselijöihin yhteyttä. Mahdollisesta tutustumiskäynnistä sovin aina puhelinsoitolla – näin voimme tarkemmin varmistaa, että olemme jotakuinkin yhtä mieltä pennun sopivuudesta perheeseenne. Pentuihin voi tulla tutustumaan noin neljän  viikon iästä alkaen. Vasta tutustumiskäynnin yhteydessä voimme sopia pennun varauksesta. Samalla käymme läpi pentuohjeet, jotka annan myös mukaan. Pennut luovutetaan seitsemän viikon ikäisinä, pennun kauppaan sisältyy myös eläintarvikeliikkeen mainostuotteita sekä noutajatalutin ja Labradorinnoutajakerho ry:n jäsenyys.